Mitsubishi Electric toplotna pumpa Zubadan

Mitsubishi Electric toplotne pumpe – grijanje i hlađenje, te priprema tople potrošne vode uz korištenje besplatnih, obnovljivih izvora energije!
Ecodan toplotne pumpe visoke efikasnosti uzimaju toplinu iz vanjskog zraka, obnovljivog izvora energije i na taj način štede energiju i čuvaju okolinu. Opremljene naprednom inverter tehnologijom i preciznom kontrolom temperature osiguravaju puni komfor grijanja ili hlađenja, uz uštedu prostora. Predstavljaju sigurnu investiciju, uz brz povrat uloženih sredstava.

PODRUČJE

RADA

ENERGETSKA

EFIKASNOST

HLADNO

od -10°C
do 46°C

TOPLO

od -28°C*
do 21°C*

EER

COP
4,26** A

4,22** A

* Vidjeti tehničke specifikacije za ostale uređaje ** Odnosi se na uređaj od 14kW(PUHZ-SHW140YHA)

EER (energetska učinkovitost) COP (koeficijent učinkovitosti)

Ako planirate zahtjevne projekte, na raspolaganju vam je LUK Projektni tim koji čine mašinski inžinjeri sa svim potrebnim znanjima i primjenjivim iskustvom. Kontaktirajte LUK Projektnu podršku putem:

VIŠE O SISTEMU TOPLOTNIH PUMPI PROČITAJTE U TEKSTU.

Share this product

Princip rada toplotne pumpe zrak-voda

Toplotna pumpa zrak-voda
  • Obnovljivi izvor energije koji koristi toplotu sadržanu u zraku da zagrije toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu
  • Visoka energetska efikasnost, npr. za COP=4 za 1kW potrošene električne energije dobijamo 4kW toplote
  • Može koristiti toplotu iz okolnog zraka i na temperaturama ispod 0 °C pa čak i na temperaturama od -25 °C (upotreba modernih inverterskih kompresora, flow-injection tehnologije (zubadan) i sl.)
  • Osim grijanja toplotna pumpa može i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošaći koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori)
  • Najveću efikasnost postiže na objektima (novim) sa visokim stupnjem termoizolacije. Pri tome se sugerira korištenje inertnih sistema grijanja (podno, stropno, zidno) koji zahtijevaju niže temperature koje znače manje opterećenje vanjske jedinice i manju potrošnju struje.
Povećana efikasnost grijanja

ZUBADAN je opremljen jedinstvenom “Flash Injection” tehnologijom koja omogućava visoku efikasnost grijanja i u hladnim područjima za vrijeme zimskih mjeseci. “ZUBADAN Nove generacije” sadrži novi, efikasniji kompresor, koji dodatno poboljšava efikasnost grijanja kod niske vanjske temperature. Nazivni učinak grijanja zadržava se sve do vanjske temperature od -15°C (uključujući defrost), osiguravajući ugodno grijanje i u težim radnim uvjetima.

Flash Injection tehnologija je ključ za visoku efikasnost grijanja pri niskim temperaturama

Flash Injection je originalna tehnologija razvijena od strane Mitsubishi Electric-a. Proces izmjene topline u tački A (međuizmjenjivač topline) pretvara radni medij iz tekućeg stanja u mješavinu tekućeg i plinovitog stanja i tada ga komprimira u tački B (injekcijski kompresor). Ovaj krug osigurava dovoljan protok radnog medija za grijanje kod jako niskih vanjskih temperatura. U ZUBADANU nove generacije Flash Injection krug je poboljšan povećanjem efikasnosti izmjene topline međuizmjenjivača i novim injekcijskim kompresorom za povećanje efikasnosti kompresije.

Štedljiv i ekonomičan način grijanja i hlađenja

Štedljiv, komforan i ekonomičan način grijanja, hlađenja i pripreme tople sanitarne vode.

Regulator temperature

Inteligentna regulacija temperature: Automatski reguliše temperaturu vode uzimajući u obzir vanjsku i unutrašnju temperaturu. Time se omogućava održavanje unutrašnje temperature prostorija najnižom mogućom temperaturom vode za grijanje i obezbjeđuje dodatna ušteda

Hibridna funkcija

Hibridna funkcija (instalacija sa gasnim bojlerom kojeg vodi automatika toplotne pumpe )

Optimizirana stratifikacija za veći komfor

Zahvaljujući L obliku ulazne cijevi u spremnik iz pločastog izmjenjivača, stratifikacija se dobro održava i nakon dopunjavanja spremnika. Ne morate brinuti o nestajanju tople vode, kao što ne morate brinuti ni kod spiralnih izmjenjivača u spremnicima vode. Temperatura tople vode se može održavati visokom sve dok ne potrošimo svu zagrijanu vodu iz spremnika. *Poređenje između EHST20C-VM2C i EHST20C-VM2B

“Auto Adaptation” funkcija 

“Auto Adaptation” funkcija automatski prati promjene unutarnjih temperatura prostorija i vanjskih temperatura, te u skladu s tim prilagođava temperaturu cirkulirajuće vode. Ova funkcija mjeri unutarnju i vanjsku temperaturu, a zatim izračunava potrebni kapacitet grijanja za prostorije. Jednostavno rečeno, automatski se kontrolira temperatura cirkulirajuće vode u skladu s potrebnim kapacitetom grijanja, dok se održava optimalna temperatura prostorije, osiguravajući potreban kapacitet uz uštedu energije. Nadalje, na temelju procjene budućih promjena unutarnjih temperatura, sistem radi kako bi spriječio nepotrebno povećanje i smanjenje temperature cirkulirajuće vode. Prema tome, “Auto Adaptation” funkcija povećava udobnost i uštedu energije, bez potrebe za kompliciranim postavkama.

Ušteda energije pri proizvodnji tople sanitarne vode 

Zahvaljujući vanjskom pločastom izmjenjivaču toplote ECODAN postiže veću ekasnost pri proizvodnji tople sanitarne vode. Poredeći sa prethodnim modelima, efikasnost proizvodnje tople sanitarne vode je povećana za 17%*1, a samim tim smanjuju se troškovi proizvodnje.

Izbjegavanje gubitka efikasnosti zbog nakupljanja taloga

Filter za vodu (hvatač kamenca) je ugrađen nakon pločastog izmjenjivača kako bi zadržao i spriječio dalje kretanje čestica kamenca i tako održao visoke performanse vanjskog izmjenjivača toplote. (Smanjenje performansi od samo 3% u periodu od 15 god*2).

Manja težina

Poredeći sa prethodnim modelom, hidraulički modul sa ugrađenim spremnikom sanitarne vode je do 15 kg lakši*. Ovo smanjenje težine je nastalo uklanjanjem spiralnog izmjenjivača iz spremnika, kojeg je zamijenio mnogo lakši pločasti izmjenjivač toplote. *Poređenje između EHST20C-VM2C i EHST20C-VM2B

 

 

 

Proizvođač

Mitsubishi

Snaga uređaja

11kW, 14kW, 2,3kW, 8,0kW